sábado, 1 de abril de 2017

"Bearn o la sala de les nines" de Llorenç Villalonga. (11) 2a part: capítols 5-8.

Capítol 5, preparació del viatge: Com que don Toni vol aconseguir una audiència privada amb Lleó XIII a qui qualifica d'home intel·ligent, els preparatius del viatge duren una bona temporada. A dona Ma Antònia, que ja n'hauria tingut prou amb la benedicció, se li acut demanar ajuda a un tal Jacob (Jacob Obrador i Santandreu, tercer marquès de Collera, diputat a les Corts i llatinista) a qui el senyor no pot sofrir, perquè el considera un fals noble que va comprar el seu titol a la regent Ma Cristina. De cognom es deien Obrador, però com que els tenien per ases, els donaren una collera — collar de cuiro farcit de palla o de crin, que es posava a les bèsties per tirar a carro...— i ells no s'ho prengueren malament sinó que adoptaren l'estri com a nom de la casa i Obrador de can Collera. Quan Ma Cristina el llegí, es quedà amb l'última paraula per donar-los el títol.
És ell qui els acaba aconseguint-los l'audiència.
Finalment el 2 de novembre s'embarquen en el vaixell de vapor que els durà a Marsella i que a don Joan li semblà una bruixeria.
És curiós observar les coses que impressionen don Joan: que hi hagués un saló encatifat de vermell, que hi havia llums, miralls, cadires de "peluche", porcellanes, timbres elèctrics... fins i tot un piano!
No acaba de veure correctes tan luxe i tantes convencions falses: el fet que el capità hagi de ser presentat a la senyora, com si la senyora fos més important que ell; que tinguessin dos joves per a servir-los, més desvagats que enfeinats; que les cabines estiguessin perfumades, plenes de miralls i amb cortines de color de rosa, que en comptes de pitxer per aigua hi hagués un robinet...
Ens informa que la travessia fou tranquil·la i que al vaixell hi havia moros, jueus i negres, però no els deixaven arribar al passatge de primera [...] el senyor volgué baixar per conèixer un negre i tocar-lo; un antropòfag, per més senyes.
A Marsella s'allotgen al Gran Hôtel i la seva habitació torna a ser més adequada per una senyora que d'un pobre sacerdot. Ell se sent malament en aquest ambient, asfixiat, diu.
De la ciutatt ens diu que és rica i amb un port molt important, que fa un gran ús de l'electricitat, fins per la música, cosa que el sorprèn molt. però que Dissortadament la barreja de races i la llibertat o llibertinatge dels costums han anat socavant els fonaments de la moral.
El dia 15 agafen el tren que els ha de dur a Roma, però a mig camí el senyor els diu que van cap a París on s'hi estaran una setmana, allotjats al Louvre, un hotel a prop del palau del mateix nom a prop del Gran Hôtel on el senyor s'estigué amb na Xima. Ma Antònia diu que li sembla bé i no esmenta ni una sola vegada la neboda, cosa que don Joan no acaba d'entendre.
El capítol acaba amb un reconeixement de la pròpia feblesa, que ens confessa que després d'haver tret els senyors de l'automòbil es va desmaiar i dona Ma Antònia el va haver d'assistir, cosa que li fa dir: els senyors, quan es comporten com a tals, també són necessarais.

Capítol 6, l'estada a París: Don Joan ens diu que al 1883 la ciutat ja s'havia refet del desastre de Seda i de la Commune. I que la Tercera República pretenia ser austera, però que ell veu luxe i malbaratament per tot arreu: un turc autèntic els serveix al cafè de París; una parella d'enamorats demana un parell de gelats, en prenen una cullerada cadascun i marxen, els cambrers que els serveixen al restaurant Vefour i el seu cerimonial...
restaurant Vefour
De tota manera ens diu que duien una vida ordenada: després de dir missa a Sant Roc, passejaven pel bosc de Bolonya, dinaven a l'hotel, els senyors anaven a fer un cafè... mentrestant ell es preocupa per si troben dona Xima i per quin aspecte deu tenir aleshores amb 40 anys fets. En un moment sent pietat per ella pervertida a l'adolescència per qui més obligació tenia de vetllar per la seva puresa. Llavors al·ludeix a l'antic don Toni de Bearn i Torre Roja que, segons uns, va arrencar honra i pau a les famílies més humils, i segons altres, ell no feu res sinó que va ser un vertader fibló el que assolà la vila.
Acaba el capítol explicant-nos un somni que ha tingut on ha trobat una dona Xima que tem pel sofriment que haurà de patir després de morta que serà etern.

Capítol 7, don Joan veu dona Xima: A partir de llavors don Joan s'obsessiona amb la possibilitat de trobar dona Xima, fins a tal extrem que li sembla veure-la arreu. Un dia que va en tramvia, veu una dama que se li assembla i vol baixar abans de la parada, quan un home li ho vol impedir, ell li pega un cop de puny, ell s'identifica com a policia i, amb el seu company, el duen a comissaria.
Allà parla amb un personatge que sent misericòrdia d'ell perquè creu que tot s'ha degut a l'intent d'una aventura galant, ell li dóna 100 francs per al policia, a qui ha trencat el nas i li diu que és el capellà de la casa de Bearn. Llavors anomena prínceps als senyors i a ell li estranya però no el contradiu. Intenta posar-se en contacte amb l'hotel per telèfon i es desmaia. Quan es recupera, el duen a l'hotel on troba els senyors al jardí, que estaven estranyats perquè feia molt temps que era fora.
A la nit, torna a somiar amb dona Xima que li diu que aquella senyora no era ella. L'endemà s'adona que hi ha dos policies que els vigilen, mentre a l'hotel comencen a anomenar prínceps als senyors.
El senyor rep una trucada i dona l'excusa que l'endemà ha d'anar a veure un amic que viu a Auteuil. Dona Ma Antonia decideix que ells aniran a fer un volt pel Sena. Abans d'anar-se'n a dormir don Joan vol aclarir que no són príncieps al recepcionista, ell entén que volen anar d'incògnit i ja no els anomenen més així.

Capítol 8, l'aventura del senyor: Don Joan dorm malament i a l'acost de l'alba se li presenta el senyor dient-li que necessita tres-cents francs. Ell li confessa que n'ha hagut de gastar cent i per què i quan li diu que potser no poden gastar tant i que què ha fet amb els diners que ell li va avançar a l'illa, el senyor respon que havia de deixar coses pagades, entre d'altres el duro setmanal que dóna a madò Coloma perquè visqui. Acaba donant-li els diners i ell li diu que té una aventura.
Quan es lleva, diu la missa i van a fer el volt pel Sena, amb un vailet i dos coixins de vellut que anomenen, a l'hotel, de la duquessa d'Edimburg. Paren a una illa on resen i Ma Antònia se li confia i li diu que el seu marit ha mentit molt malament i que ella sap que no és a Auteuil ni res de semblant. Parlen d'això, i ell acaba dient-li: jo som una ofensa per a Vossa Mercè.
Llavors veuen un globus que els passa per damunt i don Toni a sobre,: els germans Tissandier feien la segona ascensió en aerostat-dirigible-elèctric i aquesta és l'aventura, doncs, que els havia amagat.
Quan tornen a l'hotel, Ma Antònia es queixa del compte perquè els han cobrat 72 francs per dur el vailet i els coixins.
El senyor torna i li diuen que l'han vist, ell fa veure que ha estat convidat i els explica la seva aventura. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario