domingo, 26 de marzo de 2017

"Bearn o la sala de les nines" de Llorenç Villalonga. (10) Segona Part. Capítols 1- 4

Capítol 1. Descripció de la nova rutina: Iniciem la segona part de Bearn amb una tornada al present narratiu: Han passat vint-i-dos anys, Miquel, d'ençà que dona Maria Antònia tornà a la casa i durant aquest temps la pau de Bearn, només va ser interrpompuda per un viatge a l'estranger. Acte seguit comença a descriure els quefers dels senyors: dona Ma Antònia cus i don Toni escriu durant la nit, suposadament, i no el veuen fins l'endemà al migdia. Madò Francina li duia l'esmorzar a l'habitació ("berenar" en balear) i més endavant ho feu Tomeu, de qui ens avança que va contribuir en el fatal desenllaç d'alguna manera. (afegeix que és un jove bell que una pintora anglesa el volgué pintar i que ara s'acabava de casar amb la que fou cambrera de dona Ma Antonia; també afegeix, a propòsit de la pintora, que les dones semblen de vegades folles o tan diferents de nosaltres que no les podem entendre).
Gràcies a la senyora, és ordenat sacerdot a vint anys i deixa el Seminari per anar a viure amb ells.
La vida ordenada inicial, dividia el dia de la amnera següent: missa a les vuit amb dona Ma Antònia, arxiu fins a l'hora de dinar, a les dues apareixia el senyor i preguntava com havien passat la nit, dinaven plegats, després don Toni i ell passejaven pel bosc; a les set en punt, rosari a la capella amb dona Ma Antònia, després seien al pati o vora la foganya, anaven a sopar i es retiraven a les seves habitacions. Cap al final, comencen tots dos a llevar-se més tard i la rutina es desgavella una mica. 
Don Joan qualifica aquesta vida com una anticipació del Paradís on ara deu viure Ma Antònia que havia aconseguit, segons el parer de don Joan, restar en la bondat i en la serenitat, no com el senyor o com ell mateix.
Mentre descriu aquesta rutina, transcriu alguna conversa, en una, el senyor li diu a l'esposa que haurien de tornar a Roma abans de morir (despesa que no poden assumir, perquè, tot i que han pogut suprimir algunes hipoteques, hi ha molt per pagar encara) i en una altra el senyor li diu a ell que Homer és un primitiu, Sòcrates un noveau riche de la raó i que prefereix Voltaire i el seu Candide als Diàlegs de Plató.

Capítol 2. Madò Coloma i don Felip: Avui que el mir d'enfora, és quan comprenc que era un paradís, perquè en aquest món no hi ha més paradisos que els perduts. Don Joan ens explica el dia que van anar a parar a casa madò Coloma, que era una barraca enclavada dins d'una rota de la finca. És l'exemple de l'austeritat de vida: té una cabra, un cos bord, un taronger que la proveeix de taronges durant mig any, sis magraners i una cisterna amb aigua. S'alimenta de sopes de llet. Els explica que una vegadda que volgueren robar, marxaren perquè veieren que no tenia res de valor. Ma Antònia li ofereix tres gallines i ella li diu que no li calen perquè no sabria com mantenir-les i llavors decideix enviar-li sucre i ella diu que no gaire perquè compta morir-se aviat. Quan marxen els ofereix unes magranes.
Dona Ma Antònia diu que si vinguessin els socialistes i la deixessin sense res, viuria com ella. Destaca també que duia una cadena d'or com la que ells tenen a casa que els ve dels rebesavis. (fou amant del senyor?)
Aquest passatge apareix a les memòries i, segons don Joan, és un dels millors i hi destaca la comunió entre l'ànima de les dues dones que "era deguda al fet que totes dues estimaven el seu entourage a força de conèixer-lo". Hi fa una reflexió sobre la veritable natura de l'amor i diu que inicialment ell el va confondre amb la curiositat i que això és un perill perquè et pot dur al donjoanisme o a la sodomia i que acaba essent una altra mena de monotonia. Actualment es decanta per l'amor costum o l'amor miniatura, perquè tot quant es mira detingudament és interessant.
Aquesta digressió fa pensar a don Joan que potser don Toni pot ser al cel, gràcies a l'amor que ssentia per l'esposa i afegeix que ell ja deia que en el cel no poden ésser desatents i si conviden una senyora casada per força han de convidar també el marit.
I llavors passa a dir-nos què sap de la Sala de els nines, de la qual el senyor no parla a les Memòries i que no va voler ni ensenyar a dona Xima: Felip de Bearn (finals XVIII) era capità de cavalleria a Aranjuez i va fer-se amic d'un fabricant de joguines italià. Llavors va començar a cosir els vestits de les nines que l'altre feia i les va arribar a exposar, cosa que provocà un escàndol  l'expulsió de l'exercit. Tornà a Bearn i va passar els ultims anys tancat a Bearn. L'única cosa que d'aquest passsatge es troba a les Memòries és, dins d'una disgressió on parla de la virilitat i que un excès de la mateixa ens pot dur a la inversió sexual afegeix: En el segle XVIII hi havia coronells que sabien brodar i que eren, al mateix temps, galants perfectes.

Capítol 3. Els senyors i el poble: el capítol comença amb l'afirmació que tot i la seva fe, dona Ma Antònia tenia un temperament pagà, però que, a l'inrevés que don Toni, sabia dominar els seus instints.
Un dia don Toni li pregunta si li agradaria ser reina i ella li diu que de Mallorca, que d'un lloc petit, sí i llavors don Toni riu imaginant amb don Joan la cort que organitzaria i com repartiria els càrrecs.
Després de la mort de don Andreu arriba un vicari jove, don Francesc.
Don Joan considera nefast el que fa per intentar acostar-se al poble, modes que vénen de les amèriques, tendencies modernistes perilloses, segons les qualifica: havia fundat un casino on rebien revistes i periòdics madrilenys, no llegeix una pastoral com li ha encarregat sa Il·lustríssima, sinó que en fa un resum, als senyors ja no els anomena nobles sinó devots...
Als senyors tampoc sembla que els agradi gaire i, mentre don Toni li diu que els anomeni com els anomeni, ells continuaran essent el que són, i que quan triomfi el socialisme durant el segle XX, ells desapareixeran, cosa que a l'altre l'esgarrifa, dona Ma Antònia. no li diu res però tampoc vol tractar-lo
Llavors don Joan diu que els senyors sempre han estat com els prínceps a Bearn i que el senyor de vegades ha fet més mal que bé: volia que na Margalideta toqués el piano, va fer venir un professor d'anglès per un nen que era ros i d'ulls blaus, les noies se n'enamoraven, no perquè fos atractiu sinó perquè era el senyor: quan pens en aquelles desventurades (en una especialment, que no he arribat a conèixer mai) la sang em bull i sovint he sentit l'impuls de venjar-les. Un dia que es va posar molt nerviós, i li ho va dir. El senyor l'agafà de les mans tota l'estona fins que ell va callar i llavors li donà a llegir Le serrement de mains que el va fer plorar.
Acte seguit, i com sempre, passa a enumerar-ne les virtuts: que si era com un pare per a les famílies humils, que si s'hipotecava per donar-los diners, que si resolvia plets i acabava pagant-ho ell tot i alguns se n'aprofitaven i en fingien... mentre, a dona Ma Antònia, que era més llesta, només li treien paraules i s'havia fet especialista a sentir només el que volia sentir. Fins li van diagnosticar una sordesa intermitent.

Capítol 4 el pinar i el viatge: comença amb una data concreta: 11 d'agost de 1883. Don Joan es desperta perquè sent com tallen els arbres de S'Ull de sa Font, espantat, va al majoral que tampoc en sap res i diu de cridar la guàrdia civil, però abans de fer-ho, es decideix d'anar a despertar el senyor.
I aquí tenim dues coses: la primera, don Joan descobreix que don Toni treballa als matins i no durant les nits per com n'està d'eixerovit i ell li demana que li guardi el secret.
La segona, tallen el bosc, els pins més grossos només, perquè el senyor els ha venut per poder fer el viatge a París i a Roma, on vol demanar audiència privada amb el papa Lleó XIII. Dona Ma Antònia ja ho sap i també hi està d'acord, tot i que tenen un munt de deutes encara pendents, i li diu que ja poden anar preparant les maletes. 

Les oracions adjectives de relatiu

A mi m'agrada explicar les oracions subordinades a partir dels nexes que duen, o sigui que així ho faig. Aquí teniu l'entrada que us vaig prometre, sobretot a la Berta, sobre les oracions de relatiu, espero que us aclareixi, més que no pas el llibre, o almenys el complementi, la qüestió que hem estat estudiant.

Els pronoms de relatiu es caracteritzen perquè tenen una doble funció:
  • D'una banda exerceixen de nexe: uneixen una frase subordinada amb la principal.
  • De l'altra fan una funció dins la frase subordinada, com a pronoms que són poden fer qualsevol funció sintàctica pròpia d'aquests (Suj, CD, CI,...)

Segons la seva forma els subdividim en: 


compostos      

 simples



àtons

tònics

el qual
la qual
els quals
les quals
(amb/sense prep.)


que
(sense preposició)

qui
què
on
(amb preposició)



Els pronoms de relatiu els trobem en dos tipus de frase: la subordinada adjectiva de relatiu o simplement adjectiva i la subordinada relativa substantiva o substantiva de relatiu que ja hem estudiat.

La subordinada relativa adjectiva:
Les frases adjectives tenen com a única possible funció la de CN, per la qual cosa, sempre les trobem al costat d'un nom: 
     La noia que en Ton coneix es diu Rosa.
     La noia amb qui parles es diu Rosa.
     La noia a la qual comprens es diu Rosa.
     Al pis on visc hi ha una noia que es diu Rosa.
qualificant-lo, com qualsevol altre CN. 

Una altra qüestió és la funció del pronom de relatiu que hi apareix:
  • D'una banda, sabem que la seva funció respecte la frase principal és de nexe.
  • De l'altra, sabem que dins la frase subordinada pot fer qualsevol funció sintàctica que pugui fer un pronom, per exemple a Al pis on visc hi ha una noia que es diu Rosa tenim dues frases de relatiu. Fixeu-vos com podem saber la funció del primer pronom de relatiu que apareix:
    •  Identifiquem el pronom: on.
    • Identifiquem l'antecedent (sempre el SN que, gairebé sempre, hi ha just davant del pronom): el pis.
    • Substituïm el pronom pel seu antecedent i reescrivim la frase, afegint-hi, si cal, el Subj el·líptic: Jo visc al pis = Jo visc on.
    • Ja podem dir la funció del pronom dins la frase subordinada: CCL.

Podem fer el mateix amb l'altra frase de relatiu continguda en aquesta oració i amb la resta de frases exemple i així aniriem sabent quina funció fa aquest pronom dins de cadascuna.


Amb tot, cal tenir clar que cada forma de relatiu pot fer, nomes, algunes funcions dins la frase, i que, tot i que algunes són equivalents i es poden intercanviar, d'altres no.
Fixeu-vos en aquest esquema:

1. QUE = article + QUAL(s) si la frase és explicativa*, funcions possibles: 
Suj: L'home que parlava era un talòs
CD:La casa que tenia era gran                          
CCt: El dia que vas venir plovia

*Les frases de relatiu es diferencien entre explicatives i especificatives (com tots els CN). Les primeres afegeixen una informació que afecta  tot el subjecte, per la qual cosa es pot suprimir sense que el significat de la frase quedi realment afectat, gràficament van entre comes:
Els passatgers, que estaven marejats, van baixar del cotxe. (Tots estaven marejats, tots, doncs, van baixar; bàsicament el significat de la frase es manté si diem Els passatgers van baixar del cotxe)
En canvi, les segones donen una informació que discrimina el subjecte, que el divideix, per la qual cosa el significat de la frase canvia si les suprimim; gràficament no porten cap signe de puntuació: Els passatgers que estaven marejats van baixar del cotxe (Només aquells que estaven marejats van baixar, suposem que alguns s'hi van quedar, per tant, si decidíssim suprimir la frase de relatiu hauríem de dir Alguns passatgers van baixar del cotxe)


2. prep.+ QUI (persones) =  prep.+ article + QUAL(s), funcions possibles:
CI: La persona a qui/ a la qual compraves es sentia trista.
CP: La dona de qui/ de la qual parlaves no sé qui és.
CC: L'home amb qui/ amb el qual passejaves era molt ben plantat.

3. prep.+ QUÈ (coses) = prep.+ article + QUAL(s), funcions possibles: 
CP: Les coses a què/ a les quals es refereix són força avorrides.
CC: Les tisores amb què/ amb les quals talla la roba estan mal esmolades.

4. ON = prep. en + QUÈ = prep. en + article + QUAL(s), funcions possibles: 
CCl: La casa on/en què/ en la qual vivies era vella.

  

5. prep. de + article + QUAL (s), funcions possibles: 
CN: He trobat unes joies el valor de les quals és incalculable.
Fixeu-vos que en aquest cas el relatiu no ocupa el primer lloc de la frase inserida, per la qual cosa l'antecedent no és el SN immediatament anterior sinó l'anterior a l'immmediatmanet anterior.

6. LA QUAL COSA / COSA QUE.
Ens trobem amb aquestes formes de relatiu quan l'antecedent és tota l'oració anterior i no només un SN. Aquestes formes poden fer qualsevol funció que pugui fer una frase. Exemples:
Parlaves força baixet la qual cosa explica que no t'hagi sentit. (la qual cosa fa de Subj)
Hem de destacar que aquestes estructures han esdevingut pròpies del llenguatge literari i que és corrent que es substitueixin per altres més col·loquials, però igualment normatives: Parlaves força baixet i per aquesta raó no t'ha sentit.


Cal anar alerta a no utilitzar algunes estructures que no ha acceptat la normativa.
Les més corrents són:
  • conjunció que + pronom feble: Exemple: Ara passa el cambrer/ Fa poc parlàvem del cambrer Ara passa el cambrer que fa poc en parlàvemEn comptes de : Ara passa el cambrer de qui/del qual fa poc parlàvem.
  • preposició + article + què / qui / que: Ara passa el cambrer del qui fa poc parlàvemEn comptes de : Ara passa el cambrer de qui/del qual fa poc parlàvem.
  • frase de relatiu que inclou un pronom feble que fa la mateixa funció del pronom de relatiu - pleonasme incorrecte-: Ara passa el cambrer de qui fa poc en parlàvemEn comptes de : Ara passa el cambrer de qui/del qual fa poc parlàvem.
  • utilització del lo neutre, inexistent en català: Ara passa el cambrer, lo qual em fa gràciaEn comptes de : Ara passa el cambrer la qual cosa / cosa que em fa gràcia.
  • utilització de qual, quan el relatiu fa de CN de la frase subordinada: Ara som al bar qual cambrer conec. En comptes de: Ara som al bar el cambrer del qual conec.

   


I aquí us deixo uns quants exercicis que podeu mirar, imprimir, no mirar, fer, passar d'ells... i sobre els quals podeu fer preguntes si en teniu necessitat:

1. Substituïu per un relatiu compost els relatius simples, sempre que sigui possible:
1. La Maria, que és la companya de l'Albert, segur que  vindrà.
2. Ens acompanyarà la Marta, que ens farà de guia.
3. He trobat aquell moble que ahir demanava l'Enric.
4. Escoltaven el disc que havien comprat a Londres.
5. El dimarts passat, que també vas venir, tot era més divertit.
6. El nostre veí, que té vuitanta anys, participarà en la cursa de bicicletes.

2. Digueu quina funció fan dins les frases subordinades els pronoms de relatiu de l'exercici anterior:

3. Convertiu les frases explicatives en especificatives i les especificatives en explicatives i expliqueu les diferències de significat que origina el canvi. Agafeu les frases de l'exercici 1.

4. Completeu les frases següents amb els pronoms de relatiu adequats - afegiu la preposició, si cal -. Escriviu totes les possibilitats:
1. La ciutat ______________ tu vius és humida.
2. Aquests dies, ______________ són grisos, em posen trista.
3. Les històries ______________ et distreus són massa fantàstiques.
4. Les noies ______________ surts no m'agraden.
5. El cotxe ______________ porta la Maria és vell.
6. L'Eusebi, ______________ feia batxillerat l'any passat, va presentar-se al concurs.
7. Ho diu a tothom ______________ ho vol saber.
8. Ho van posar a l'armari ______________ posaven tot el que tenia algun valor.
9. Volen vendre el pis ______________ vas néixer.
10. T'han portat l'escriptori ______________ que tant desitjaves.

5. Escriviu els antecedents dels pronoms de les frases de l'exercici anterior i digueu quina funció fan dins la frase principal:

6. Ara digueu les funcions que dins les frases subordinades fan els pronoms de relatiu.
   
7. Coincideixen les respostes de l'exercici 2 amb les de l'exercici 3:  SÍ / NO / A VEGADES Per què?______________

8. Ompliu els espais amb les formes de relatiu adients:
1. Han començat les obres a la casa, el cost ______________ serà elevat.
2. Té diverses al·lèrgies, ______________ no li permet de prendre certes medecines.
3. Hem trobat una escultura grega, l'estat ______________ és gairebé perfecte.
4. Hem vist una pel·lícula, els efectes especials ______________ són una meravella.
5. Li han quedat quatre assignatures,______________ vol dir que enguany repetirà curs.
6. Va visitar l'exposició, ______________ em fa pensar que s'ha enamorat del pintor.
7. És un artista, les obres ______________ no són gaire conegudes.

9. Digueu quines de les frases de relatiu anteriors tenien un pronom que feia de CN.

10. Quines, doncs, tenien un pronom amb antecedent oracional?

11. Quines funcions fan cadascun d'aquests relatius dins les corresponents frases subordinades?

12. Desglosseu les dues frases:
1. El quadre, que és propietat del museu, és realment bonic.
2. Sabia descriure perfectament els somnis on situava la seva vida interior.
3. La ploma amb què escric me la va regalar la Txell.
5. L'Assumpta, el marit de la qual fa de mestre, vol treballar de topògrafa.
6. Les coses en què penses et capfiquen excessivament.
7. El problema contra el qual lluiten els alumnes s'anomena "examen".
8. Volia comprar un cotxe, cosa que es va convertir en una obsessió.
9. L'exposició, per la qual ja han passat tots els meus amics, ha estat un èxit.
10. La pel·licula que vaig veure era avorridíssima.

13. Afegiu la funció dels pronoms de relatiu de les frases anteriors.

14. Enllaceu les dues oracions mitjançant un relatiu:
1. És un mètode fàcil/El mètode fàcil no falla mai.
2. Escrivia els textos amb ploma/ Ha perdut la ploma.
3. Hi havia molts coneguts a la festa/ Entre els coneguts no hi eres.
4. Els nois vénen a l'Institut/ Tu parles dels nois.
5. Va presentar una novel·la al premi. La qualitat de la novel·la era discutible.

15. Corregiu les frases següents:
1. Em va ensenyar una pedra que se'n fan monuments.
2. La noia de la que et parlo és germana d'en Pere.
3. He vist el noi a qui li vas deixar el treball d'història.
4. Ha vingut la noia que l'altre dia li vas curar la cama.
5. Els vaig explicar tot lo que havíem fet.
6. Era una casa qual estructura no m'agrada.
7. M'ha parlat de les seves filles de les que n'he hagut de fer un informe.
8. El noi el qual seu a l'esquerra es diu David.
9. Aquestes són les coses a les que he renunciat.
10. Tenen un jardí on hi podrem jugar.

16. Classifiqueu la tipologia de les errades, segons les errades freqüents que hem dit abans.

   

miércoles, 22 de marzo de 2017

"Bearn o la sala de les nines" de Llorenç Villalonga (9) Segona part, introducció.


La segona part, que porta com a títol La pau regna a Bearn es basa en un altre mite, aquest d'arrels clàssiques: el de Filemó i Baucis: 
Filemó (en grec antic Φιλήμων) i Baucis (Βαυκίς), són dos personatges de la mitologia romana que apareixen a Les Metamorfosis d'Ovidi com a exemple d'hospitalitat i de fidelitat.
Filemó i Baucis eren un matrimoni de pagesos pobres que vivien a Frígia. Un dia van acollir a la seva cabana dos viatgers que recorrien la zona. Ells no ho sabien, però eren Zeus i Hermes que visitaven la Terra disfressats de captaires. 
La resta d'habitants de la regió no havien volgut acollir els dos estrangers, i només aquell matrimoni els va obrir la porta. El déus, enfurismats, van enviar un diluvi a tot el país, que va respectar la casa dels dos ancians. La barraca es va transformar en un temple. Zeus i Hermes els van voler concedir un desig, i ells van demanar ''Morir al mateix instant''. Els déus els van deixar arribar a molt, molt vells, i, quan va ser el moment, els van satisfer l'anhel, transformant-los tots dos alhora: Baucis en un til·ler, Filemó en una alzina, que s'aixecaven junts davant del temple que abans havia estat la seva cabana.

El nombre de capítols és semblant: vint-i-tres.
Aquesta part se centra, principalment, en l’escriptura de les Memòries que, segons el senyor, volen ser un homenatge a dona Maria Antònia, representant de l'amor costum sense passió.
Mentre don Toni va escrivint, es palesa, al seu voltant, la decadència que els envolta: dona Ma Antònia  va perdent la memòria i la ruïna s'apodera de la família en sentit literal.
Tot i així, fan un viatge a París i Roma, l'últim que faran abans de recloure's a la possessió d'on no tornaran a sortir fins que morin. (capítol 5 al 13).
Durant la celebració del Carnaval es on veiem millor la pèrdua de poder dels senyors. Abans havíem vist com eren respectats pel poble i fins vistos amb una mena d'aura que els revestia de poder, aquí els falten al respecte.
Als quatre últims capítols ( del 20 al 23) s’explica la mort sobtada dels senyors que coincideix amb el final del carnaval.

Si comparem les dues parts entre elles comprovem que hi trobem una composició simètrica:

  •          Tant a la primera com a la segona part hi ha un viatge a París on s'assisteix a la representació d’una òpera.
  •     A totes dues, la visita de dona Xima a Bearn té conseqüències determinants per als protagonistes.
  •       També s'al·ludeix  a avantpassats bearnesos: el mític don Toni i l’enigmàtic don Felip de la casa de les nines.

martes, 21 de marzo de 2017

Com serà el primer control de la 3a avaluació.

Sembla que hem de començar a fer els últims controls, aquest serà el primer de la tercera avaluació, l'últim primer control de la tercera avaluació que fareu aquest curs, cosa que sembla que no, però que si hi penses, impressiona una mica. Que el curs que ve tots farem camins diferents.

El control tindrà la mateixa estructura del de Selectivitat, sense l'apartat de les lectures i sense l'opcionalitat, perquè heu de tenir temps de fer-lo en una hora.
Concretant:
  • Hi sortirà un text i unes preguntes de comprensió lectora que incidiran en la tipologia textual, les funcions del llenguatge, l'adequació i la coherència.
  • Una pregunta de vocabulari del text, que no vol dir que hi surti només una paraula.
  • Una expressió escrita que haureu d'escollir entre dues possibles, una més específica, l'altra més general.
  • Una pregunta de fonètica.
  • Preguntes d'oracions substantives i d'oracions adjectives, de reposta breu o tipus test.
     
Si teniu algun dubte o pregunta, ara és el moment d'expressar-los.


Faltes que no hauríeu de cometre mai. Imperdonables.

Hi ha un a sèrie de faltes d'ortografia que són im-per-do-na-bles, perquè cada vegada que les feu, mateu filòlegs, o no, però aquí us les deixo:





  • Escriure el plural en -as. En català no hi ha cap excepció a la regla, els plurals s'escriuen en -es.
  • Accentuar *á en lloc d'à; *ì en lloc d'í; *ù en lloc d'ú.
  • No saber posar els accents distintius als mots , déu, més, ,té, sóc i són
  • Confondre es (pronom: a si mateix) / és (verb ser: ell és bonic).   
  • No accentuar les formes verbals que duen sempre accent.
  • Escriure ç davant e o i. Ex: *peçes en lloc de peces.
  • Escriure l’imperf. d’ind. amb be alta (Ex: *jo pintaba en lloc de jo pintava) i el de subj. amb una sola essa entre vocals (Ex: *tu pintesis en lloc de tu pintessis)
  • No apostrofar l’article el i la preposició de davant de vocal. 
  • Confondre quan (temps)/ quant (quantitat),  que (conjunció o pronom de relatiu) / què (pronom interrogatiu o pronom de relatiu precedit de preposició)  i   per  què (interrogatiu, -per quin motiu- o relatiu -pel qual, per la qual, pels quals, per les quals) / perquè (la resta)
  • Confondre i (conjunció, uneix sintagmes o preposicions / hi (pronom, substitueix sintagmes)
  • No accentuar adequadament això,  allò,  però i   sinó. tot i que la m ajoria de paraules agudes acabades en "o" s'accentuen tancades, aquestes, concretament, ho fan amb accent obert.
  • Escriure *extrany i *extranger  (estrany, estranger incloent-hi tots els derivats).
  • No donar prioritat a l’apòstrof davant contracció Ex: * Vaig al hort (vaig a l’hort) o no fer les contraccions. Ex.  *a els, *per els... (als, pels etc). 
  • No utilitzar la forma quantitativa dues davant d’un nom femení.
  • Utilitzar *tenir que  (haver de, tenir de)
  • Confondre posar, (Fer que (alguna cosa) sigui o estigui en un lloc determinat on no era, fer-la estar en una nova posició, en un nou estat) / ficar: (Fer entrar dins un lloc).
  • Confondre  ja (Des d’abans, no més tard, d’un temps determinat del passat, present o futur)   / hi ha (present del verb impersonal haver-hi).
  • Confondre  em (a mi i pronunciat amb vocal neutra) / hem (verb haver, acompanyat sempre d'un participi i pronunciat amb e oberta) / amb (preposició que expressa relacions que denoten l’acompanyament, la concurrència a una acció, el contacte, l’instrument, el mitjà)
  • Escriure me, te, se davant un verb començat amb consonant.
  • Confondre si (condicional)/ (afirmatiu) / s’hi (combinació de pronoms).
  • Conjugar el verb haver-hi com si fos personal i fer-lo concordar amb el seu CD: *hi havien persones / hi havia persones.
  • Posar una preposició davant d'una conjunció: S'havia adonat *de* que parlava molt / S'havia adonat que en sabia molt.
  • Confondre s'havia (pronom més el verb haver, després hi anirà un participi) i sabia (imperfet del verb saber): S'havia adonat que en sabia molt.
  • Quan hem d’escriure tant i quan tan? Tan és un adverbi que s’escriu sempre davant d’un adjectiu o davant d’un altre adverbi i s’utilitza per modificar adjectius o locucions adjectivals i adverbis o locucions adverbials, per exemple: “És tan alta que toca tots els sostres”, o “Camina tan de pressa que no el puc atrapar”. Tant, en canvi, pot ser un adjectiu, un pronom o un adverbi. Com a adjectiu, acompanya un nom, amb el qual concorda en gènere i nombre, i pot admetre la preposició de: “Fa tant de vent que se m’emporta”, “He menjat tanta xocolata que ara no tinc gana”. Com a pronom, també es flexiona: “Mai n’havia vist tantes de juntes”. Com a adverbi, complementa el verb: “No mengis tant!”. En les oracions comparatives, s’escriu tan després d’adjectiu o adverbi: “És tan dolç com el sucre” o “Va venir tan aviat com va poder”. Però s’escriu tant seguit d’adverbi, adjectiu o nom quan s’introdueixen dos elements idèntics: “Va beure tant vi com cervesa”. 
  • Dividim el dia en les parts següents: matí, migdia, tarda, vespre, capvespre, nit, mitjanit i matinada (també vesprada al País Valencià i horabaixa a les Illes Balears). I no utilitzem o no hem d'utilitzar la preposició per sinó que hem de fer servir la preposició a seguida de l’article determinat que calgui per a cadascuna, excepte en el cas de mitjanit, que no porta article: "ens vam trobar a la matinada."

    • En aquest enllaç podeu trobar una sèrie de vídeos que poden resoldre-us dubtes comuns: Tinc un dubte







domingo, 19 de marzo de 2017

" Bearn o la sala de les nines" de Llorenç Villalonga (8). Primera part: Capítols 17-20.

Capítol 17 Conversa entre dona Xima i don Toni: mentre don Joan s'ha entretingut pensant en l'actitud que tenien vers Bàrbara Titana, oncle i neboda desapareixen de l'estança, ell s'asseu a un balancçi i s'adorm. Quan es desperta, es troba que no han tornat encara i veu l'abric verd de dona Xima i la capota de plomes i tota l'habitació plena de la il·luminació del foc que semblen tenir una mena de vida latent.
Quan tornen, don Joan diu: Arribaren els culpables i remarca que no vénen del menjador sinó de les cambres de dalt. 
Dona Xima li demana al senyor si li deixarà veure la "Sala de les nines" i rep un "no" per resposta. 
Llavors inicien una conversa de circumstàncies: Xerraven per xerrar, com dues persones que no tenen gaire coses a dir-se. Tornen a parlar de l'Hotel i na Xima diu que l'Emperador li havia dit que haurien d'anar a parlar amb el ministre de finances i que tampoc són gaires 600.000 francs repartits entre els francesos; també li explica que hi ha un dragó pobre, més jove que ella de qui està encapritxada. Bromegen, ell li diu que estava confessant-se amb el vicari, quan ella era a punt d'arribar, ella li respon que potser ho hauria hagut de fer a partir d'ara que tenia més pecats a confessar. Ell llavors es defensa adduint que diria que va entrar un dimoni i ella li pregunta si no és una meravella de Déu, un serafí? Llucifer també era bell, respon don Toni  i afegeix que cada vegada està més convençut que entre Déu i el dimoni hi ha d'haver una mena d'equilibri, fins que ella el fa callar amb un jo tenc principis per fer-li entendre que no li agrada que es diguin  aquestes coses i, segons don Joan, que tampoc arriba a entendre-les. 
Passen a parlar d'objectes: ella té una màquina de cosir, fa servir el telèfon cada dia... i al final li explica que cada dia es creua amb dona Ma Antònia però que no es saluden, com si no es coneguessin. 
Don Joan Mayol creu que cap de les dues és rancuniosa i que si no es saluden és perquè dona Ma Antònia sabia mantenir les conveniències
Don Toni li diu que quan sigui gran serà com la seva esposa i et faràs respectable, faràs almoina... i ella li torna a demanar que vagi amb ella a París fins que don Toni diu: No tornaré a París i, acte seguit afegeix un teòric  secret que és No m'has agradat gaire. Ella, que segons don Joan, sempre calla quan ella és el tema de conversa perquè li agrada escoltar com la lloen, es queda sorpresa i llavors el senyor li diu que és ell qui ha canviat. Ha arribat al  moment del record, ja no li cal viure, només li cal fixar en la memòria qui ha estat: quan et besava no et veia. Per veure'ns mos hem de situar a distància. [...] Acabava de comprendre que l'eternitat no s'aconsegueix venent l'ànima al Dimoni, sinó detenint el temps, fixant-lo [...] Era tard per repetir, però no per recordar. I finalment li regala un collar de diamants l'única joia de valor que quedava a la casa, que havia estat de sa mare.
Don Toni, mentre s'acomiaden, li encarrega que quan arribi a Bearn vagi a veure dona Ma antònia li digui que se'n torna a París i que li digui que ell està malalt. Quan ja se sent el carruatge marxant, crida a madò Francina i li demana que arregli l'habitació de Ma Antònia, perquè és a punt d'arribar.

Capitol 18 Arribada de Maria Antònia a Bearn.
Ma Antònia arribà al cap d'una hora i mitja. Mentre l'esperen, ara sí que Joan Mayol s'està amb ell, li demana si creu que es quedarà i ell li respon que sí, que n'està segur i aprofita per demanar-li si ha sentit o ha vist res del que ha passat durant la nit, cosa que nega.
Contrasta el luxe de Dona Xima amb la senzillesa de dona Ma Antònia arribava en una vella galera tirada per una sola mula cosa que don Joan fa notar a favor de la segona, però don Toni diu que és natural que una es presenti amb luxes perquè necessita enlluernar, la qualifica de "cocotte" i l'altra senzillament perquè no en té cap necessitat.
Després d'unes reflexions sobre el luxe que ha imperat sempre a França, es traslladen a una part de la casa per veure-la arribar sense ser vistos, mentre el senyor li diu, irònicament: I no oblidis que escoltar darrere les portes és un vici molt lleig.
Dona Ma Antònia entra amb el seu criat, Biel,  a qui ordena posar les coses que ha portat als llocs que a ella li plauen. don Joan la descriu com una dona de 55 anys que encara captivava, que encara es conservava bella i les coses que porta tenen totes a veure amb la seva fe: un reclinatori, el Sant Crist amb la botella d'aigua beneïda... encarrega sabo de violetes i que el sacerdot d'Inca vagi l'nedemà a veure-la; llavors diu amb veu alta si no hi ha ningú a la casa i es retroba amb el marit.
Parlen com persones que es coneixen de debò, remarca don Joan, ella no s'ha espantat per la notícia de la malaltia, es nega a parlar del passat, ell ja ha posat sabó de violeta i aigua florida a la seva habitació. 
Ma Antònia li explica la xerrada amb na Xima i que ella ha estat tota la setmana consultant si hi havia alguna possibilitat d'hipotecar alguna de les propietats que tenen i que, quan ha descobert que no, ha vingut a cercar-lo i afegeix Encara et deu haver tret qualque cosa. Ell li confessa que es collar de mumare i quan ell defensa que Xima ha estat sincera ella li replica que o és beneït o és massa bo.
Passen a parlar de la seva situació i dona Ma Antònia li posa com a condicions per a quedar-se que cremi els llibres, que es confessi, que es penedeixi i que oblidi. El senyor es nega a oblidar i ella al final accedeix a quedar-se sense que aquesta última demanda s'acompleixi i comencen a cremar uns quants llibres. A ell no li reca ja fer-ho: els ha llegit i és el moment d'escriure el que n'ha après.
Al mig del capítol hi ha una digressió: don Joan recorda un dia que el senyor li digué  que entre Déu i el Dimoni no hi havia més que un malentès, mentre esmorzaven, ell s'aixeca perquè no havia fet el sacrifici de la meva joventut plena de temptacions per un malentès i es nega a tornar fins que no li demani perdó, cosa que fa, tot i que, quan torna a taula li pegà dos bescollades que em feren veure els estels. Com acostuma a fer, analitza la seva actuació i no sap encara avui si era deguda a la virtut o a l'arrogància.

Capítol 19 Primera nit de Maria Antònia a Bearn. Prova de l’automòbil.
Continuen cremant llibres i ell diu que ara li tocarà d'escriure. Tornen a paralar de na Xima i Ma Antònia conclou que ha anat a parar amb gent desencaminada, referint-se al conjunt de la societat francesa perquè a França tothom fa lo que vol. Don Toni llavors diu que moralment dona Xima i Ma antònia s'assemblen, perquè totes dues tenen vers ell una actitud maternal. Ella es reafirma a quedar-se i a tenir cura d'ell. Quan veu l'auto-mobile se li desperta la curiositat, ell li serveix aigua de seltz amb un sifó i ella la compara amb el xampany i diu que té por que exploti la botella. Li diu de fer un volt pel saló amb l'auto i ella hi consent si l'endemà el cremen. Hi pugen i llavors don Toni s'adona que no el pot aturar i don Joan aprofita per fer una reflexió on expressa que per poderosos que se sentin els homes, Déu sempre ho és més.

Capítol 20 Foc a la casa. Es crema l'automòbil.  Aquest capítol, que clou la primera part i és molt breu, continua amb l'auto que xoca contra la llar de foc i mentre Joan Mayol en treu els seus ocupants que estan estabornits, comença a cremar-se.